Snoezelhonden aan de slag in dementiekliniek ZNA Joostens.
ZNA Joostens, gelegen te Zoersel, is de dementiekliniek van ZNA en heeft een dubbele opdracht. De eerste opdracht is de hospitalisatie van personen die aan een of andere vorm van dementie lijden. Hier gebeurt de observatie, het stellen van een diagnose en het behandelen en revalideren.
In de tweede plaats is ZNA Joostens een Woon- en Zorgcentrum dat in heterogene kleine leefgroepen mensen herbergt die aan dementie lijden. Dit woon- en zorgcentrum doet baanbrekend werk in de begeleiding van dementerenden. Zo leverde Joostens pionierswerk op vlak van 'snoezelen' in de dementiezorg. In 1998 voerde deze instelling het mentorschap in. Dat geeft de bewoner een duidelijke stem, steun en vertegenwoordiging in het zorgoverleg.
Uniek voor ZNA Joostens is de manier waarop voor personen met dementie wordt gezorgd. Hier staan – eerder dan medicatie – comfort, gemoedelijkheid en ruimte voor emotie centraal.
‘Snoezelhonden’ bevorderen welzijn
en emotioneel evenwicht van personen met dementie.
“Personen die lijden aan dementie een thuis bieden, betekent in de eerste plaats een veilige, vertrouwde leefomgeving creëren”, luidt het. “Daarnaast wil ZNA Joostens de gevoelens van eigenwaarde van de patiënt stimuleren met zinvolle, ontspannende en rustgevende activiteiten.”
Dit door gebruik te maken van bv. 'Snoezelschnauzers'!
Vrolijke, sociale Dwergschnauzers die houden van kwispelen, knuffelen, schootje zitten, spelen en graag geaaid worden, worden voortaan ingezet in de enige dementiekliniek van Vlaanderen, het ZNA Joostens te Zoersel. De kliniek ontwikkelde dit project om patiënten op een zintuiglijke manier te stimuleren en zoekt nog altijd speelse viervoeters.
“Knuffelhonden op zich zijn niet nieuw”, weet Hilde Quisquater van Hondadvies.be en bekend van het VT4 programma 'DE HONDENFLUISTERAAR'.
Meestal gaat het om ingehuurde honden of honden die verschillende instellingen bezoeken. Het unieke aan dit project is dat de Dwergschnauzer steeds bij dezelfde mensen langsgaat waardoor er een binding met de patiënten ontstaat. Daarnaast berust dit project volledig op vrijwilligheid en staat het onder begeleiding van een hondendeskundige.
Uit pilootprojecten blijkt dat honden in staat zijn om contact te leggen met personen die lijden aan dementie en hen vooral op zintuiglijke manier te activeren. Het gaat daarbij meestal om het uiten van gevoelens van genegenheid en tederheid, wat voor de patiënten een belangrijke emotionele uitlaatklep betekent.
De sessies met ‘Snoezelhonden’ (kortweg ‘Snoezels’) hebben tot doel het welzijn en emotionele evenwicht van personen met dementie te bevorderen.
Is elke Dwergschnauzer een Snoezel?
In principe is elke hond een potentiële ‘Snoezel’, groot of klein, rashond of straathond. Belangrijk is dat de hond graag omgaat met mensen en kan genieten van aandacht en een knuffel.
Omdat ZNA Joostens met oudere patiënten werkt, mag de hond niet te onstuimig van aard zijn. Vooral het zachte, gemoedelijke karakter van de hond en zijn sociale vaardigheden zijn belangrijk.
Wat wordt er van een Snoezel verwacht?
Het Snoezelproject streeft duurzame relaties na tussen hond, baasje en patiënt. Ze moeten zich engageren om minstens éénmaal per maand op bezoek te komen in ZNA Joostens te Zoersel om er met hun patiënten aan de slag te gaan.
De selectie van de Snoezels.
Voor de selectie van de Snoezels doet ZNA beroep op hondenexpert Hilde Quisquater. Zij test elke kandidaat-Snoezel en helpt baasjes bij het eventueel trainen van hun hond.
Zij leert bijvoorbeeld hoe je honden kan doen stilzitten. Tijdens het Snoezelproject worden zowel de honden als de baasjes begeleid. Op die manier leren ook de baasjes steeds meer over de leefwereld van hun huisdier, wat hen in staat stelt op termijn zelfstandig de patiënten te bezoeken.
ZNA Joostens en hondenfluisteraar Hilde Quisquater rekruteren ‘Snoezels’!
Kandidaturen:
Hilde Quisquater – Hond & Advies
Berkemei 82
2980 Halle-Zoersel.
www.hondenadvies.be